Danmarks nye sukker slår mus ihjel – men »ikke nødvendigvis mennesker«
Sukkertypen 'high fructose corn syrup', der udvindes fra majs, er en billig og medgørlig type sukker, der står for omkring 42 procent af alt tilsat sukker i amerikanske produkter.
Høj-fruktose majs-siruppen - eller HFCS, som den også kaldes - har været udskældt, fordi den indeholder et højt niveau af fruktose (se faktaboks til højre for artiklen). Forskerne er dog langt fra enige om, hvor farligt sukkeret egentlig er.
I Danmark er sukkeret underlagt stramme restriktioner, men fra 2017 bliver kvoterne for brugen af højfruktose majssirup i EU ophævet, og det betyder, at fødevareindustrien herhjemme frit kan anvende produktet, der lige nu er begrænset til at måtte udgøre under fem procent af EU’s sukkermarked.
Nu smider et nyt studie med mus brænde på bålet og får diskussionen til at blusse op igen; det amerikanske studie peger nemlig på, at en diæt med HFCS kan give op til 1,9 gange større dødelighed og fertilitetsproblemer hos hunmus.
Effekten viste sig ikke hverken hos hanmus eller hos hunmus, der fik foder tilsat almindeligt sukker, sukrose.
Bliv medlem og få endnu
mere viden og fællesskab
Rabat på udvalgte konferencer | Nyhedsbrev |
Rabat på udvalgte kurser | Årsabonnement på tidsskriftet Naturli |
Landsforeningen Mad&Læring
Medlemsportal
Side 1 2 | | Næste side > |